Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.12.2007 16:05 - проф. Апостол Методиев-Киро Глигоров искаше да върне Македония на Белград
Автор: freemacedonia Категория: Новини   
Прочетен: 4440 Коментари: 0 Гласове:
0



Киро Глигоров искаше да върне Македония на Белград
И след 1992 г. останахме под сръбска опека, твърди проф. Апостол Методиев

Проф. д-р Апостол Методиев е роден през 1935 г. в Неготино, Македония. Дипломира се в Строителния факултет в Скопие през 1959 г. През 1965 г. завършва следдипломна квалификация в университета на Бъркли, Калифорния. Защитава докторска степен в Белградския университет през 1968 г. Автор е на 9 монографии, от които 3 на английски език, както и много студии и статии в световноизвестни научни списания. Професор в Строителния факултет в Скопие. Наред с това Апостол Методиев е активен общественик и публицист.

- Проф Методиев, Македония бе изградена като държава на една измислена доктрина. Това не крие ли опасност за самото съществуване на държавата?
- Македонизмът е изкуствено създаден като преход към сърбизирането на българите в Македония. По този начин се постига изолация на това население, като му се внушава, че е заобиколено само от неприятели.
За жалост това днес вече е факт. Почти половин век македонизмът се насаждаше чрез средствата за масова информация и най вече чрез училищата. Тази пропаганда успя да внуши, особено в следвоенните поколения, чувство на гордост заради принадлежност към македонска нация. Сега ако на някого кажете, че има български корени, той не е съгласен. Затова аз преди време написах: "Ние сътворихме македонската нация днес. Македонци сме, но трябва да знаем, че нашите деди не са правели разлика между македонци, тракийци, мизийци". И сам казвам за себе си, че съм македонец, но
без да разбирам нещо по-различноот българин
Трябва да се признае, че през 1990-1991 г. при разпадането на Югославия, македонската държава се създаде не изцяло на основата на македонизма, а като осъществяване на едно дългогодишно желание за независимост от Сърбия. А за много хора и като единствено решение в този момент. В осъществяването на тази идея участваха и много хора, които не бяха закърмени с македонизма.
- Но това не промени нещата.
- Да, във властта останаха пак старите кадри на Коминтерна начело с Киро Глигоров. С неговото идване на власт идеята за македонизма започва да се компрометира. Той през цялото време работеше за завръщането в Югославия на Република Македония. Когато той не успя да възпрепятства формирането на македонската държава, огромният дял от националното богатство на страната стана собственост на едно етническо малцинство - сръбско. Сега това малцинство, заедно с някои македонци, които не искат да се разделят с властта, управлява Македония
- Защо самоидентифициращите се като българи са толкова мразени в Македония?
- За да се извърши успешна асимилация, или поне денационализация на македонците, то те трябваше да се изолират от своите най-близки - от българите. Именно за това българите бяха провъзгласени като "най-големи, вековни" неприятели на македонците. Всеки истински патриотизъм се квалифицираше като "бугарство", а принадлежността към македонската нация като патриотизъм.
В последно време за антибългаризма има и други мотиви. Всяко подобряване на отношенията с България означаваше осъзнаване на историческите истини. А това не се нравеше на управляващите кръгове. Те искат да има една постоянно неуредена ситуация, защото така
по-лесно биха се задържали на власт
Затова на всяко деклариране на хората като българи се гледа като на голяма опасност да не би да застраши техните интереси.
За жалост и по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ не се предприе нищо за подобряването на отношенията с България. Г-н Георгиевски се плашеше като от огън да не бъде провъзгласен за българофил. Затова и той отстраняваше хора, които се изявяваха като българи. Георгиевски носи голяма отговорност и заради това, че не се потруди да създаде нито вестник, нито радио, нито телевизионен канал, които да застъпват и пропагандират националните интереси на македонския народ.
- Смятате ли, че политиката на равна дистанция от всички околни държави, обявена от всички македонски правителства след 1992 г., бе спазвана?
- Политиката на "равна дистанция" всъщност нямаше и не може да има. Това беше една декларация на Киро Глигоров, с която се искаше Македония да се отдалечи от своите възможни приятели, да не успее като самостойна държава и да се прикачи към Югославия.
- Как оценявате политиката на България спрямо Македония?
- За да може да помогне на Македония, в България трябва да има управление, което отстоява националните интереси. Може би след влизането в EС България ще има повече възможности да помогне на Македония. Но и сега трябва високо да се цени и това, че много млади хора от Македония учат в България. Тъй като там има по-качествено и ефикасно образование, отколкото в Македония.
- Все повече македонци кандидатстват за български паспорти и се заселват за постоянно в България. Как гледате на този процес?
- Получаването на българско гражданство е един позитивен процес, който може да помогне за осъзнаване корените на македонския народ, за запознаване с историческите истини и сближаване на народа от двете страни на границата. Но това е дълготраен процес. Междувременно ние трябва да останем, не
трябва да напускаме
своите вековни огнища. Добре би било процесът за добиване на българско гражданство да се ускори и опрости, разбира се, с нужната предпазливост.
- Като специалист в областта на транспортните инфраструктури как виждате бъдещето на коридор №8?
- Аз бих препоръчал той да преминава през средата на страната - през Делчево, Велес, Прилеп, Битола, Охрид. Сегашния северен вариант през Скопие, Тетово не е добър от чисто икономически причини, както и по стратегически причини.
- Македонската църква се разцепи и се появи Екзархия - поделение на Сръбската патриаршия. Опасно ли е това за единството на християните в Македония?
- Мисля, че македонските власти със сила трябва да пречат на дейността на тази "екзархия" като антидържавна, защото тя също е проводник на сръбско влияние. Македонската църква също трябва рязко да реагира. Трябва да престане да се преговаря с шовинистите във върховете на сръбската църква.И да се сътрудничи с приятелски настроените православни църкви, а също и с католическата.
- На 7 ноември т.г. ще се състои референдум за новия закон за териториално устройство на Македония. Управляващите казват, че успех на противниците на закона ще бъде гибел на македонската държавност?
- Законът за териториална подялба е открито предателство към Македония. Защото целта му е ясна - предаване на градове с македонско население като Кичево, Струга и т.н. на албанците. Опитът с Тетово, Гостивар, Дебър показва, че скоро ще се стигне до етническо прочистване, този път по законен път. Въпросът е и за Скопие. Сега ще бъде само с една албанска община, в следващият етап - подялба на Скопие, а по-нататък кой знае какво още.
- Не сте оптимист за бъдещето на Македония.
- Днес се поставя въпроса за самото съществуване на македонския народ. България като част от Европейския съюз ще може да бъде стабилизиращ фактор и за Македония. Но и сега Македония и България трябва да имат по-активна политика на сближение. Ако не могат, или не искат да го правят официалните власти, това може да го прави опозицията и средствата за масова информация. Историческите истини им дават право на това.
Виржиния СТОЯНОВА


Тагове:   Методиев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: freemacedonia
Категория: Новини
Прочетен: 1941748
Постинги: 123
Коментари: 569
Гласове: 455
Архив