Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.03.2008 15:15 - Мачът Македония-България. Кой изми срама?
Автор: freemacedonia Категория: Новини   
Прочетен: 1905 Коментари: 1 Гласове:
1



Спас Ташев

в-к "Македония", бр. 13, 1 април 1998 г.

Много бяха споровете за ползата от футболна среща между България и Македония. Защото известни са запалянковските страсти, а в случая не става въпрос за обикновени отбори. Всяко провокиране на емоциите би могло да бъде с тежки национални последици. Някои среди явно разбираха добре това.

На 25 март в Скопие се състоя приятелската среща между националните отбори на България и Македония. Въпреки твърденията, че всички билети са продадени, имаше доста свободни места. Странно бе и разположението на публикат, защото, докато продажбите на билети бяха само за северния и южния сектор на стадиона, то в западната му част имаше стотина души. При това най-активните и само македонски граждани. Оттам тръгваха някои особени викове и лозунги.

Играта на националния отбор на България бе слаба, безлична, нямаше каквато и да било идея при гоненето на топката, която като цяло бе под контрола на доминиращия екип на Македония. Много граждани - и български, и македонски, бяха дошли да видят своите кумири от световното първенство в САЩ. Само че кумирите бяха останали някъде назад в миналото. Това донесе огромно разочарование сред всички присъстващи. Започна да се задава все по-настойчиво въпросът: това ли са четвъртите по сила в света? В тази рягостна обстановка Георги Христов от отбора на Македония вкара единствения гол. Напълно естествено привържениците на скопския отбор се радваха на резултата. Но от този момент нататък всяка атака на софийския тим бе посрещана по един специфичен начин от публиката в западния сектор, където не би трябвало да има зрители, защото за него не бяха продавани билети! Оттам бяха подемани виковете "бугари - татари", "бугарски п...и" и подобни. Можем само да гадаем кой бе пуснал тези "запалянковци" там, кой ги бе захранил с тези идеи. Странното беше, че в севериня и южния сектор тези подмтания почти не намираха почва, а все пак от България присъстваха едва 150-200 зрители, повечето от които членове на ВМРО. Съмнението за някакъв предварителен замисъл се подклаждаше от факта, че в последния момент за съдия бе определен сърбинът Здравко Савич, който допускаше "твърда" игра и явно целеше да противопостави привържениците на двата отбора.

Опитите на агитката от България да подкрепи държавния си отбор със знаменитото "българи юнаци" бяха контрирани с виковете от запад срещу "татарите". В други сектори имаше по 3-4 лица, които бяха подготвени за такъв момент и се опитваха да продължат в този дух. И тук се получи първата комична ситуация. За да се подсили "татарската" връзка, подготвено лице в северния сектор се опита да продължи: "Аспарух, хан Аспарух". Морето от македонски граждани обаче, чуждо на подобни внушения, започна да скандира "Аспарухов, Аспарухов", явно имайки предвид известния български футболист Георги Аспарухов.

За да провалят опитите на тези, които искаха да разпалят ниски страсти, членовете на ВМРО след "българи юнаци" скандираха "Македония, Македония". Започнаха да пеят известните на всички от Охрид до Черно море македонски песни "Море, сокол пие вода на Вардаро", "Македонийо, бисер балкански", "Константин войводата", засвириха на зурна... В тези моменти цялата македонска публика замлъкваше и слушаше като втрещена. Впоследствие стотици от нея започнаха да подкрепят групата от България. За да върнат жеста на ВМРО, група младежи от Македония започна да скандира "България, България". Немалко скопяни, и млади, и възрастни, се обръщаха към гостите от България с думите: "Вие сте наши, исто сме." Самите униформени македонски полицаи гледаха и недоумяваха какво става. Виждаха как публиката се смесва и не се налага да се усмиряват страсти.

Постепенно съзнанието за лошата игра на националния отбор от България бе заменено с приятното усещане за дружеското поведение на гостите сред публиката. А тези гости бяха от МВРО, наричана от режима "предавничка", "повампирена", "кръволочка" и каква ли не. И разбраха, че всичко е лъжа. Миналата слава на националите на България се прехвърли върху ВМРО, чиито членове с културното си и тактично поведение провалиха предварителните намерения на някои среди да използват срещата за провокиране на антибългарски настроения. С държанието си измиха и срама от безличното представяне.



Тагове:   България,   македония,   МАЧЪТ,


Гласувай:
1



1. freemacedonia - Знам
30.03.2008 12:07
Просто ми се стори интересна :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: freemacedonia
Категория: Новини
Прочетен: 1943044
Постинги: 123
Коментари: 569
Гласове: 455
Архив